Natch B2B e-business blog

Inzichten, voorbeelden en cases van B2B e-business, e-commerce en apps in België en Europa

NAVIGATION - SEARCH

Case JellyCoe / Woody - Winkeliers kunnen eenvoudig en snel Woody-kledij bijbestellen via webshop

Michel Van de Velde - JellyCoe

Winkeliers die bij modehuis JellyCoe iets willen bijbestellen, kunnen dat sinds kort online doen. Daardoor kan JellyCoe efficiënter en professioneler werken, en krijgen de klanten een nog betere service.

JellyCoe is het Belgische modehuis achter de populaire slaapkledij ‘Woody’. De onderneming zorgt zelf voor het ontwerp, de marketing en de distributie van de producten. De verkoop gebeurt via zelfstandige vertegenwoordigers. JellyCoe heeft een klantenbestand van ongeveer 520 winkels in Vlaanderen.

“Naast de bestellingen van de collecties zijn er tussendoor ook voortdurend bijbestellingen”, vertelt Michel Van de Velde, oprichter en zaakvoerder van JellyCoe. “Die zijn bijvoorbeeld nodig wanneer de klant te weinig heeft aangekocht of als er foutjes in de kleren blijken te zitten. Vroeger gebeurde dat bijbestellen vooral via de telefoon, bij onze medewerkster Jetty. Zij keek dan in onze ERP-systeem of ze ging, met de looptelefoon in de hand, gaan zoeken in de voorraad. Aangezien we erg snel groeien, was die werkwijze niet langer houdbaar. Daarom beslisten we een commerciële website te ontwikkelen voor de bijbestellingen.”

“ Telefonisch bijbestellen duurt gemiddeld 10 minuten, aangezien de klant soms nog niet weet wat hij wil. Nu steeds meer winkeliers online bijbestellen, kunnen we 52 tot 53 werkdagen per jaar uitsparen. Allemaal tijd die we kunnen besteden aan extra diensten voor onze klanten.  "

Michel Van de Velde, oprichter en zaakvoerder van JellyCoe

Beschikbaarheid van producten up-to-date

Screenshot B2B e-commerce JellyCoe Woody

JellyCoe wist zelf al goed hoe de nieuwe B2B-site er moest uitzien. Toen de onderneming op zoek ging naar een websitebouwer, bleek Natch de meest geschikte partner. “Wij zijn gespecialiseerd in e-commerce software”, zegt Edward Claeys, zaakvoerder van Natch. “We hebben de commerciële site van JellyCoe ontwikkeld in .NET. Op de website is de beschikbaarheid van elk product aangegeven met een kleurcode.”

Het is natuurlijk zeer belangrijk dat de voorraadinformatie die online staat, correct is. Daarom controleert JellyCoe de stock nu elke week. “De nieuwe, meer afgelijnde manier van werken was noodzakelijk voor het succes van ons project”, stelt Michel Van de Velde. “Een commerciële website vergt een andere aanpak en deels ook een mentaliteitswijziging bij de werknemers, en ik heb ervaren dat het belangrijk is om daar voldoende tijd in de te investeren.”

Inhoud website zelf beheren
De nieuwe website ging live in februari 2009 en bleek al snel een groot succes. Ongeveer de helft van de klanten gebruikt de site actief. Sinds de start van de B2B-site, is 60 procent van de bijbestellingen online gebeurd. JellyCoe kan zelf de inhoud van de site onderhouden.

“We krijgen heel positieve commentaar van de gebruikers”, zegt Michel Van de Velde. “Het is dan ook een erg gebruiksvriendelijk systeem. We hebben er trouwens bewust voor gekozen om de consumentenprijzen te vermelden op de website, zodat de winkelier de beschikbare producten samen met de klant kan bekijken.”

Enorme tijdbesparing
JellyCoe kan dankzij de website veel efficiënter werken. “We halen een enorme tijdbesparing”, zegt Michel Van de Velde. “Telefonisch bijbestellen duurt gemiddeld 10 minuten, aangezien de klant soms nog niet weet wat hij wil. Nu steeds meer winkeliers online bijbestellen, kunnen we 52 tot 53 werkdagen per jaar uitsparen. Allemaal tijd die we kunnen besteden aan extra diensten voor onze klanten. Jetty kan nog altijd alle bijbestellingen alleen opvolgen, hoewel we sterk gegroeid zijn. Zonder de B2B-site zouden we intussen voor die opvolging zeker drie mensen nodig hebben. Tegelijk krijgen we als organisatie een meer professionele, innovatieve uitstraling tegenover onze klanten.”

Website als communicatiemiddel
De winkeliers krijgen een gebruikersnaam en wachtwoord, zodat ze alleen de producten te zien krijgen die voor hen van toepassing zijn. Ze kunnen de producten filteren, bijvoorbeeld op maat, kleur of tekening. Op de site vinden ze ook extra informatie zoals persfoto’s en orderbevestigingen. Bovendien kunnen ze via het online contactformulier ook vragen stellen. “De B2B-site doet in die zin ook dienst als communicatiemiddel”, aldus Michel Van de Velde. “En dankzij een geïntegreerde sms-module kunnen we de geïnteresseerde winkeliers snel op de hoogte houden van nieuwe prijslijsten of een automatische orderbevestiging sturen. Dankzij die extra communicatiemogelijkheden hoeven de klanten ons minder vaak op te bellen, zodat we ook op die manier tijd besparen.”

Ook online verkoop moet je leren

aulaZo, uw spiksplinternieuwe webshop is geïnstalleerd! Met volle moed wacht u de eerste resultaten af...die vervolgens minder rooskleurig blijken te zijn dan aanvankelijk gedacht. Meteen stelt u uzelf de vraag of online verkopen wel zo’n verstandige zet was. Was u maar in het veilige nest van de offline verkoop gebleven, waar u tenminste wist waar u aan toe was.

Maar, net zoals in de offline verkoop, geldt in de online verkoop: meten is weten! Het eindresultaat is immers afhankelijk van verschillende factoren die de potentiële koper beïnvloeden al dan niet uw product aan te schaffen. Iemand kan beslissen een kledingstuk niet te kopen omdat de kleur hem niet staat, het zijn stijl niet is, het niet beschikbaar is in zijn maat of omdat, in het slechtste geval, de verkoper hem niet ligt. Doch kan het ook gewoon zijn dat de persoon in kwestie beslist heeft om het product later aan te schaffen.

Zoals u jaren gezocht hebt naar de juiste manier om offline uw goederen aan de man te brengen, tot tevredenheid van uw klanten, dient ook het online gebeuren degelijk geanalyseerd en geoptimaliseerd te worden om de conversie te verhogen. Uw bestelproces steeds opnieuw ten gronde onderzoeken is hiervoor noodzakelijk.

Een goed overzicht van een stappenplan voor het verbeteren van uw bestelproces vindt u op: http://www.frankwatching.com/archive/2010/04/01/webwinkels-stappenplan-en-tips-voor-verbeteren-bestelproces/

Zoals al meegegeven, is meten van uw website hierbij cruciaal zodat u op verschillende deelpunten kunt oordelen waar het proces kan verbeterd worden. Tools Google Analytics zijn hiervoor onontbeerlijk.

Natch voorziet daarom standaard in al hun e-commerce oplossingen Google Analytics, zodat u als beheerder steeds verder uw bestelproces (en meer algemeen uw volledige website) kan optimaliseren en uw conversie verhogen. En conversieverhoging is toch net wat het zo spannend maakt, niet?

E-consument straft trage of slecht werkende webshop hard af

SpeedUit een onderzoek van Equation Resarch in opdracht van Gomez bleek dat je webshop of e-commerce site maar beter snel kan zijn. Snel wat betreft laden maar ook in de zin van vlot te kunnen aankopen zonder onverwachte problemen.

 

Voor dit onderzoek werden 1500 online shoppers ondervraagt tijdens de eindejaarsperiode. Nog enkele opmerkelijke bevindingen uit het onderzoek:

  • 1/3e had een probleem op reisboekkingssites tijdens 2009
  • 41 % tolereert maximum 2 probleempjes op een site voor ze naar een concurrent surfen
  • meer dan 1/3e verliet de site omwille van trage respons / traag laden
  • 47 % van deze verlaters rapporteerden een negatieve indruk van deze online verkoper
  • 42 % van deze verlaters gaven ook toe de slechte ervaring mee te delen aan vrienden, familie, via facebook en andere kanalen

Jeff Loeb van Gomez: "De eerste les is dat e-commerce sites uitmuntend dienen te presteren tijdens piekmomenten en ten tweede is het belangrijk dat online retailers proactiever moeten zijn in het onderzoek of hun website de extra drukte wel aan kan."