Natch B2B e-business blog

Inzichten, voorbeelden en cases van B2B e-business, e-commerce en apps in België en Europa

NAVIGATION - SEARCH

E-commerce in België : een stand van zaken

E-commerce in Nederland is al enkele jaren een succesverhaal, maar hoe zit het nu eigenlijk met België?
Wel, de vooruitzichten zijn uitermate positief. Het is algemeen geweten in de sector dat we nog wat achterop hinkelen wat betreft Nederland, maar de inhaalbeweging is begonnen alleszins.
Enkele interessante weetjes:
• omzet van Belgische B2C-webwinkels is in 2009  met 20% gestegen (tov 2008) : € 705 miljoen !
• Succesvolle sectoren: toerisme, ticketverkoop, boeken, cd’s, dvd’s en consumentenelektronica
• Vernieuwde wetgeving, met als doel nieuwe maatregelen om boost te geven aan e-commerce
• Bijna alle bedrijven zijn tevreden van hun investering in e-commerce of e-business
• Meer dan 25% groei is voor B2B !
• Veel plannen voor de opening van webshops op korte termijn, of klassieke winkels zetten ook de stap naar online
• 80 à 90 webwinkels werden per maand opgestart

Men verwacht de komende maanden en  jaren nog een stijging in het aantal online webwinkels en aankopen. Eén van de redenen die klassieke winkels aanhalen om toch online te gaan is dat de webshop 24h online kan zijn. Buiten dit feit is het een investering die kan opbrengen en zelfs de loonkosten voor een bedrijf kan doen dalen op lange termijn.
Volgens Ogone is de stijging van het aantal online verkopen voornamelijk toe te schrijven aan het groter aanbod op het internet. Het kan ook zijn dat in deze tijden van crisis er ook wordt gekeken naar wat de concurrentie doet: als bedrijf kan je het je eigenlijk niet veroorloven dat jouw directe concurrent wel online is, en je als bedrijf achterhuppelt. Niet enkel consumenten, ook bedrijven hebben toegang tot alle online informatie en gebruiken dit ook. Het wordt gemakkelijker om de onder de prijs van de concurrentie gaan, als je het gewoon kan vergelijken: interessant voor de consument, een uitdaging tussen de bedrijven.
Het enige minpunt hier is dat de Belgische consument een meerderheid van zijn online aankopen uitvoert in het buitenland. Waarom? Het Belgische aanbod voldoet nog niet, of de buitenlandse prijzen zijn interessanter.
De online wereld van B2C en B2B hebben steeds meer raakpunten, dus de boodschap is duidelijk : “The Web and beyond” !

Wat moet uw volgende internet-werknemer kunnen?

das

Bedrijven die investeren in hun online strategie stellen ons vaak de vraag welke profielen ze in huis moeten hebben voor het daadwerkelijk uitbouwen van die online strategie.  Welke competenties heeft een dedicated internetmedewerker nodig?  Welke functietitel heeft zo’n medewerker?  In een nieuwsbrief van Feweb (federatie van webontwikkelaars) stond een niet onaardige oplijsting:

Mogelijk taken van de interne internetcoördinator

 • Uitstippelen/opvolgen algehele internetstrategie (of zelfs marketing/communicatiestrategie)
 • Beheer van de website (corporate, campagnesites): content, fora/blog, vragen/klachten van surfers bijvoorbeeld bij e-commercetoepassingen
 • SEO/adwords, promotie van website
 • E-mailmarketing (adressenbeheer, versturen van elektronische berichten,…)
 • Informatie-architectuur (bv.intern kenniscentrum, ...
 • Juridische issues: disclaimer/privacy/beheer contacten…
 • Technische aspecten: security, performantie, backup,…
 • Integratieprojecten (bv. koppeling website aan ERP/CRM…)
 • Internetgebruik in de organisatie/het bedrijf (policy privé-gebruik, firewall/beperkingen…)
 • Kennisdeling inzake efficiënt internetgebruik (voor werknemers die internet moeten gebruiken zoals marketeers, sales…)
 • Trendwatching: technisch, marketing, innovatief
 • Arbeids- en sociale aspecten: tijd om de taken uit te voeren, benodigde mensen/competenties, mogelijkheid tot bijscholing, beroep doen op externen, hiërarchische lijn,…


Het is duidelijk dat het online gebeuren niet langer “erbij” kan genomen worden door de medewerker van IT, marketing of sales.  Indien je als bedrijf online business wilt doen (zij het verkoop, leadgeneratie, service, …) dan moet je je daar vooral ook intern goed op organiseren.

Alpagro wint website / e-commerce vernieuwing via Microsoft Ultimate Makeover

Niets dan tevreden gezichten bij Alpagro Plastics toen  Phillip Vandervoort, General Manager van Microsoft BeLux, de cheque voor een volledige makeover van het bedrijf overhandigde. De firma uit Houthalen won met 42% van de stemmen de wedstrijd die gekoppeld was aan Microsoft’s Ultimate Make Over campagne. Het werd een nek-aan-nek eindsprint met de Foire Internationale de Liège die op 39% van de stemmen strandde. Mooie derde was Elmeco Services uit Ninove.

Natch partnerde met Microsoft om de winnaar van een nieuwe website en mogelijk zelfs e-commerce te voorzien. We kijken er alvast naar uit om samen met Alpagro een mooi en rendabel webproject op te zetten. Kom af en toe eens een kijkje nemen op deze blog, wie weet bloggen we wel de voortgang van het project!

Dood van de homepagina

Of: hoe klanten verleiden tot conversie

Bedrijven tonen graag wat ze in huis hebben: hun volledige productcatalogus, historiek, contactformulier en ook nog eens alle nieuwtjes. En liefst tonen ze dit in één keer op hun homepagina. Op deze wijze worden bezoekers overwelmd met informatie. Het gevolg is evident: mensen klikken door naar de concurrentie waar ze wel vinden wat ze zoeken. Pijnlijk…
Teveel websites hanteren nog dit oude principe van “1 homepage to rule them all”. Het kan ook anders en beter, bijvoorbeeld landingspagina’s.

Voorzie een webshop van de nodige gepersonaliseerde landingspagina’s, waar de bezoeker op terecht kan komen als hij uit specifieke zoekresultaten doorklikt. Een huidige trend is dat webshops themapagina’s gebruiken, waar je als bezoeker op terechtkomt en de producten vindt die je zocht. Zonder te beseffen dat je eigenlijk in een grote webshop zit. In Nederland hanteren ze dit principe al een tijdje, met succes. Een landingspagina of themapagina hoort to-the-point te zijn met duidelijke call-to-actions, dus wees niet te subtiel om mogelijke klanten te verleiden tot een aankoop.

Het doel van een langingspagina is de bezoeker te laten focussen en eenvoudig te begeleiden tot waar hij moet zijn. Hiervoor kan put men uit de magische marketing-trukendoos: laat klanten proeven, voorzie 1 goal per pagina en overtuig met meningen van andere tevreden klanten.

Het is cruciaal om de bezoeker snel te betrekken en instant zijn behoeftes te vervullen. De regels van het spel zijn simpel: overtuig dat u beter bent dan de concurrentie, en wees hierbij eerlijk en klantvriendelijk.