Natch B2B e-business blog

Inzichten, voorbeelden en cases van B2B e-business, e-commerce en apps in België en Europa

NAVIGATION - SEARCH

Resultaten onderzoek e-commerce voor consumenten

E-commerce in België

Comeos, het vroegere Fedis en belangenvereniging van de Belgische handel- en dienstensector, liet in april een onderzoek uitvoeren naar de elektronische handel in België bij particulieren en consumenten. Dat onderzoek is nu beschikbaar op hun website en biedt naast een brede blik op e-commerce ervaring van de Belgische bevolking, huidig aankoopgedrag en productaankoop ook een analyse per sector. In deze sectoranalyses wordt ingezoomd op het gespendeerde budget, leveringsverwachtingen, tevredenheid en reden tot aankoop bij elektronische handel.

Enkele opvallende cijfers en conclusies:

  • De belangrijkste reden om online te kopen is tijdsbesparing
  • De belangrijkste 3 drempels waarom men nog nooit online kocht zijn: men wil het eerst zien/uitproberen, men heeft grote twijfels over het beveiligingsniveau van de online aankoop en men geeft niet graag persoonlijke gegevens op online
  • 1 op 4 online kopers deed de eerste online aankoop in het voorbije jaar
  • De helft koopt online om de paar maanden
  • Bij duurzame producten informeert de online koper zich eerst nog offline in het winkelpunt, online info blijft echter veruit de belangrijkste bron

Het volledige onderzoek kan worden gedownload op de website van Comeos.

Facebook-pagina populair voor promoties

Facebook

Volgens de kwartaalstudie 'Online Shopper Intelligence' van Compete gebruiken consumenten Facebook-pagina's van merken of producten meer en meer als online circulaire. Een kwart van de ondervraagde consumenten bezoekt deze Facebook-pagina's minstens 1 keer per maand. 56 % doet dit voornamelijk om de hoogte te blijven van promoties. Facebook-pagina's zijn dus een goed idee voor e-commerce bedrijven die incrementeel hun verkoop willen doen stijgen en ondertussen de band met hun klant via sociale media willen versterken.

Lees meer...