Natch B2B e-business blog

Inzichten, voorbeelden en cases van B2B e-business, e-commerce en apps in België en Europa

NAVIGATION - SEARCH

De kwaliteit van uw productpagina verbeteren met 35%

Uw productpagina’s zijn één van de belangrijkste pagina’s op uw website, en dit wel voor verschillende redenen:

  • Het verhoogt uw zoekresultaat in de zoekmachines.
  • Deze pagina’s geven klanten de nodige informatie over uw producten.
  • Ze zetten klanten aan om tot aankopen over te gaan.
  • Deze pagina’s verhogen uw totale verkoop.

Waar moet je nu zoal rekening mee houden bij het opbouwen van kwalitatieve productpagina’s?

 

Lees meer...

Vlaanderen geeft internethandel duw in de rug

Vlaanderen scoort slecht voor internethandel of e-commerce. De Vlaamse regering wil daarom 600 zelfstandigen helpen bij de opstart van hun webwinkel. Dat bericht de krant De Morgen.

In 2011 kocht 44 procent van de Vlamingen via het internet. In onze buurlanden schommelt dat percentage rond de 65 procent, een stuk hoger. Toch kunnen de klassieke winkels de ogen niet sluiten voor de groeiende internethandel, zie bol.com of Zalando die naar onze markt lonken. De Vlaamse regering wil daarom eigen ondernemers stimuleren om de online sprong te maken.

Minstens 600 handelaars krijgen vanaf 1 juli 2013 "internetles", en dat voor vier jaar. Ze krijgen hulp bij de opstart van een webwinkel, het omgaan met sociale media, de mogelijkheden van m-commerce (handel via smartphones) etc. Het doel is een "perfecte integratie tussen offline en online winkelen, hét winnende businessmodel". Momenteel lopen er selectieprocedures in tientallen gemeenten.

 

Europa verwacht meer dan 300 miljard euro e-commerce omzet

Ecommerce Europe is een vereniging van bedrijven die producten en/of diensten online aanbieden in Europa. Ecommerce Europe maakt bekend dat in 2012 de totale online consumentenomzet met 22% gestegen is vergeleken met 2011.Het aantal online aankopen neemt voornamelijk in Zuid- en Oost-Europa enorm toe.

Lees meer...

5 belangrijke logistieke keuzes van Zappos om de kosten te dekken

Zappos is een Amerikaanse online retailer en één van de leidende online schoenenwinkels die beschikt over een ruim assortiment. Zappos bestaat meer dan 10 jaar en heeft het grote succes te danken aan zijn vrijgevige verzendings- en terugnamepolitiek. De schoenen worden de dag na bestelling gratis aan huis bezorgd en kunnen gratis teruggestuurd worden tot 12 maanden na bestelling. Zappos koppelt zijn logistiek en marketing aan elkaar. De logistiek is niet echt een kostenpost, maar is eerder een marketinguitgave voor de online retailer.

Lees meer...

E-commerce trends in 2013

Bedrijven hebben zich de laatste jaren meer verzoend met het integreren van de sociale media, het vergemakkelijken van online betalen, websites geschikt maken voor smartphones,… Volgend jaar zullen online bedrijven zich steeds meer richten naar personalisatie en een diepere integratie van mobiele toepassingen volgens het blad Emerce. Lees de 6 e-commerce trends voor 2013 met enkele relevante voorbeelden die we gedurende het voorbije jaar op deze blog aanhaalden:

Lees meer...