Natch B2B e-business blog

Inzichten, voorbeelden en cases van B2B e-business, e-commerce en apps in België en Europa

NAVIGATION - SEARCH

Video preview: Trends Top integratie in Microsoft Dynamics CRM Online

Trends Top is continu op zoek naar nieuwe manieren om haar uitgebreide business-informatie van Belgische ondernemingen op waardevolle manier te ontsluiten voor haar klanten. Eerst ontsloten we deze data uit hun Oracle ERP systeem op een handig webportaal, vervolgens bouwden we allerlei tools voor Trends Top waarmee hun klant analyses, bewerkingen en vergelijkingen kon uitvoeren met deze gegevens. Met de opkomst van smartphones werden de gegevens ontsloten in een mobiele website en smartphone-app. Omdat het natuurlijk al lang niet meer alleen om smartphones gaat die iets aan kunnen met de Trends Top-gegevens volgde al snel een API die toelaat dat andere toepassingen ook verbinding kunnen leggen. Dat gebeurde dan ook vlotjes. Salesforce , Sugar CRM en Teamleader zijn drie voorbeelden van applicaties die de API gebruiken om gegevens uit te wisselen. Als laatste ontwikkelden we in opdracht van Trends Top een 'solution' of plugin voor Microsoft Dynamics CRM Online. Hierdoor kan je rechtstreeks en zonder het verlaten van Dynamics CRM Online gegevens gaan verrijken met de data die in Trends Top beschikbaar is. Bekijk alvast een korte video die elke sales of marketeer die met Dynamics CRM Online werkt zal doen watertanden.

I.R.S-Btech integreert garantiecertificaten-website met hun Dynamics CRM

 

Een dak houdt alles wat je lief is droog. Op voorwaarde dat het goed geplaatst is en er gebruik wordt gemaakt van kwalitatieve materialen, daar durft I.R.S-Btech haar hand voor in het vuur steken. Het bedrijf is exclusief verdeler van het hoogkwalitatieve Resitrix-EPDM en biedt bouwheren en architecten een 100 % waterdicht garantie. De garantie-certificaten uitreiken was een hele klus die veel administratief werk met zich meebracht. Daarom werkten we in opdracht van I.R.S-Btech een online service-portaal uit die gekoppeld werd met de CRM-oplossing van de onderneming.

Lees meer...

Ook uw EDI-klanten hebben baat bij uw e-commerce platform!

EDI machine to machine

Ik was laatst bij een klant om samen met hem zijn activeringsbeleid te verbeteren. De gebruikers van zijn e-commerce-platform zijn zeer tevreden over de functionaliteiten en de snelheid van de webshop. Zijn grote zorg was om meer klanten langs dit kanaal te laten bestellen. We gingen dus aan het tellen: totaal aantal klanten min klanten die reeds online bestellen om een idee te krijgen van het potentieel en om een uitdagende target te zetten. Hij bemerkte: “Je moet er ook onze EDI-klanten af trekken want die bestellen van uit hun eigen administratieve software of ERP.” Dat klonk logisch dus ging er nog een aantal klanten in min. Wel, … dat was fout en wel hierom.

Lees meer...