Natch B2B e-business blog

Inzichten, voorbeelden en cases van B2B e-business, e-commerce en apps in België en Europa

NAVIGATION - SEARCH

Uw B2B e-commerce klant legt de lat tegenwoordig extreem hoog.

lat ecommerce hoogWe zijn van mening dat je grote e-commerce projecten nog steeds het beste gefaseerd aanpakt. Het gaat namelijk niet alleen om een technologische ontwikkeling maar ook om een grote ‘change’ voor de mensen van je organisatie. Wat we na meer dan 10 jaar e-commerce wél duidelijk merken is dat deze fasen elkaar steeds sneller opvolgen. De e-commerce klant heeft namelijk steeds grotere verwachtingen en bedrijven voelen zich daarom meer gepresseerd om de verschillende stappen tot echte omnichannel e-commerce sneller na elkaar te zetten. In deze blogpost bespreken we een aantal van deze klantverwachtingen. 

Lees meer...

On the origin of species: het omnichannel-b2b-beest

origin of speciesHet e-commerce buzzword van 2014 heeft nu ook de B2B bereikt: omnichannel. Omnichannel betekent de naadloze aanpak van de klantervaring langs alle mogelijke kanalen: pc, mobiel, winkelpunt, tv, coupons, direct mailing, catalogus en ga zo maar door. Tot voor kort was dit een absoluut non-issue in de B2B want men gebruikte slechts 1 kanaal om business te doen: de accountmanager die, catalogus onder de arm, de klant bezocht.

Lees meer...

De functionaliteiten die B2B-klanten en aanbieders verwachten in e-commerce platformen in 2015 liggen dicht bij elkaar.

e-commerce-wishlist

We zien het al een hele tijd gebeuren, webshops of e-commerce sites met een B2B-focus beginnen qua functionaliteit meer en meer op hun consumentenbroertjes te lijken. Een nieuwe studie van Forrester Research legt de verwachtingen van B2B-kopers en B2B-aanbieders bloot wat betreft e-commerce. Lees hieronder waarin ze overeenstemmen en waarin ze verschillen.

Lees meer...